ISLAND WINES

EILAND WIJNEN

Het onthullen van verborgen juweeltjes: Het verkennen van de inheemse wijnen van Mallorca.

Een beetje kennis over de wijnen van Mallorca kan geen kwaad, dus laten we aan een kleine introductie beginnen.

Het eiland Mallorca (ook gespeld als Majorca) is een van de vier Balearen-eilanden aan de oostkust van Spanje en staat ver bovenaan Jane's lijstje met favoriete eilanden. Aangezien ze in 2021 op het eiland heeft gewoond en sindsdien heen en weer pendelt tussen Mallorca en Nederland, kun je haar een beetje een wijnnomade noemen. Ja, ik zie je Mallorca al visualiseren; prachtige stranden, heerlijke zeevruchten, rotsachtige heuvels en liters Sangria (ook op basis van wijn)! Misschien ben je niet zo bekend met de wijn van de inheemse druiven van het eiland, vandaar deze blog.

De wijnindustrie van Mallorca bestaat uit een uniek terroir, waardoor de onderscheidende smaken tot bloei komen.

Het warme klimaat van het eiland en de unieke bodemsamenstelling geven de daar geteelde druiven een onderscheidend smaakprofiel. We werken rechtstreeks samen met lokale wijnhuizen op het eiland om de beste wijnen beschikbaar te stellen. Er was een tijd dat alle Mallorcaanse wijn zo'n beetje hetzelfde smaakte: modieuze Franse druivenrassen werden gebruikt en iedereen volgde hetzelfde productieproces. Dit is allang al niet meer. Mallorcaanse wijnproducenten hebben hun trots gevonden in hun eigen product.

Je hebt misschien gehoord van de Spaanse D.O. - Denominación de Origen wijnen, zoals die uit Rioja en Ribera del Duero. Jane is zeker een fan, maar ze loopt graag in de tegenovergestelde richting van waar de grote massa naartoe gaat, en dus belandde ze in de kleine wijnkelders van Mallorca.

Op Mallorca worden meer dan 30 inheemse en internationale druivenrassen verbouwd, waarvan sommige nog in experimentele fase verkeren. De meeste wijnstokken zijn verspreid in het gebied rond Manacor, degenen die je bij Grape Jane vindt komen uit het gebied van Binissalem en Santa Maria del Camí.

De diversiteit van de wijnen van Mallorca: Een harmonieuze mix van lokale en internationale druivenrassen

Mallorca zal je veel geblende wijnen serveren; internationale druivenrassen vermengen zich met de lokale druiven. Inheemse witte druivenrassen op Mallorca zijn onder andere Moli, die vaak wordt vermengd met Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Noir. Het witte druivenras Prensal is een van Jane's favorieten, welke je in veel wijnen uit de selectie van Grape Jane zult vinden. Prensal Blanc wordt voornamelijk gebruikt als mengdruif om lichtere wijnen met een lagere zuurgraad te creëren. Hoewel Grape Jane dit druivenras ook als monocépage aanbiedt (100% Prensal Blanc).

Het is geen geheim dat de meeste producenten kiezen voor een blend met een internationaal bekende druif, zodat de bezoekers ten minste enkele van de druiven in het mediterrane karakter herkennen en zich kunnen identificeren met de smaak. De meeste inheemse druiven die je in je glas kunt vinden zijn Callet, Manto Negro, Fogoneu en Gargollasa in de categorie rode druiven, of Prensal Blanc, Moscatel, Malvasía en Giró Ros; de witte druiven. Giró Ros wordt voornamelijk gebruikt om wijnen met een hoog alcoholgehalte te produceren, je zult deze druif vinden in een blend in de Orange wijn van Grape Jane.

Manto Negro produceert vaak lichtgekleurde, zachte, licht verteerbare rode wijnen die vaak een hoog alcoholpercentage hebben. De rosé van Grape Jane en de Margalida Llompart Negre, rode wijn, bevatten beide dit druivenras.

Manto Negro reageert goed op eiken behandeling, maar kan gevoelig zijn voor oxidatie, daarom zijn de wijnen gemaakt van de druif vaak bedoeld om jong te worden geconsumeerd.

Kunnen we het dan ook hebben over een bepaalde 'eilandsmaak'? Niet echt, omdat de smaak gerelateerd is aan zoveel factoren. Het omvat in de eerste plaats de gebruikte druivenrassen, evenals de locatie en hoogte van de wijngaard, en de nabijheid van de zee, de vinificatiemethode en rijping, evenals de stijl van de wijnmaker.

Benieuwd en dorstig geworden na het lezen hiervan? Bestel hier je starterbox en proef het eiland!