HOW TO STORE YOUR WINE

HOE BEWAAR JE WIJN

Zoals je Jane misschien al een beetje leert kennen, houdt ze ervan om tips en tricks te delen. Laten we dus eens kijken hoe je je kostbare wijnverzameling op de juiste manier kunt bewaren. Je kostbare pareltjes hebben wat liefdevolle zorg nodig, dus hier is hoe je ze gelukkig houdt:

  1. Houd het horizontaal: Wist je dat wijn graag een dutje doet? Door je wijnflessen horizontaal te bewaren, blijft de kurk vochtig, waardoor hij niet uitdroogt. Dit helpt om een goede afdichting te behouden en oxidatie te voorkomen. Dus laat je wijnen lekker liggen en ontspan een beetje.

  2. Omarm de duisternis: Licht kan een vijand van wijn zijn, waardoor het onaangename aroma's en smaken ontwikkelt. Om je wijnen te beschermen, geef je ze een gezellig plekje weg van direct zonlicht en sterke kunstverlichting. Duisternis is hun beste vriend als het gaat om het elegant ouder worden.

  3. Koel in stijl: Wijnen geven de voorkeur aan een koele, constante temperatuur voor optimale rijping. Streef naar een opslagomgeving met een temperatuurbereik van ongeveer 12-15°C (54-59°F). Vermijd extreme temperatuurschommelingen die de delicate smaken kunnen bederven. Houd het koel, maar niet ijskoud!

  4. Rust en vrede: Trillingen kunnen de bezinksel in de fles verstoren en het rijpingsproces verstoren. Zoek dus een rustige plek voor je wijnen, weg van generatoren of trillende apparaten. Laat ze ongestoord rusten en geniet van de rust.

  5. Vochtigheid is belangrijk: Wijn waardeert een beetje vocht in de lucht. Voor de wijnliefhebbers onder ons is het handhaven van een vochtigheidsniveau van ongeveer 75% ideaal. Als het te droog wordt (onder de 60%), plaats dan een bakje water in de opslagruimte om de luchtvochtigheid te verhogen. Maar pas op voor overmatige vochtigheid, want dit kan leiden tot ongewenste schimmel op de kurk. Vind de juiste balans.

  6. Frisse lucht, alsjeblieft: Een zachte bries helpt enorm bij het handhaven van een aangename opslagomgeving. Voldoende ventilatie helpt om muffe geuren op afstand te houden. Zorg er ook voor dat je wijnen niet naast sterke geuren zoals verfemmers of aromatische voedingsmiddelen zoals knoflook en uien staan. Niemand wil dat hun wijn ruikt naar een Italiaanse keuken ;-)

Door deze tips te volgen, word je een meester in wijnopslag, waardoor je verzameling elegant ouder wordt en je gehemelte verwent wanneer het tijd is om die flessen te ontkurken. Onthoud, je wijnen goed behandelen is als het geven van een VIP-ervaring, en ze zullen je belonen met exquise smaken en aroma's. Proost op het perfect bewaren van wijn.