ORANGE WINE

ORANGE WINE

Laat me je voorstellen aan de Oranje Wijn van mijn geliefde eiland Mallorca. Deze beauty heeft weinig uitleg nodig, want, nou ja, ze ziet er al zo stunning uit.

Maar wat is oranje wijn precies? En waarom heeft het de laatste tijd de aandacht getrokken van wijnliefhebbers wereldwijd? Lees hier over de raadselachtige aantrekkingskracht van orange wine in het algemeen.

In tegenstelling tot wat sommigen misschien verwachten (vooral bij het zien van het etiket van de oranje wijn van Grape Jane), wordt orange wine niet gemaakt van sinaasappels. In plaats daarvan wordt het gecreëerd uit de essentie van witte druivensoorten. Het is een wijnstijl die teruggaat tot eeuwen geleden, afkomstig uit de oude wijntradities van Georgië, Slovenië en de Friuli-regio in Italië. Wat orange wine onderscheidt, is het unieke wijnmaakproces, dat langdurig contact tussen de druivenschillen en het sap tijdens de fermentatie omvat.

Het Proces van wijnmaken

Om orange wine te creëren, gebruiken wijnmakers een methode die vergelijkbaar is met de productie van rode wijn. Nadat de druiven zijn geoogst, ondergaan ze een proces dat bekend staat als maceratie. Hierbij blijven de druivenschillen gedurende een langere periode, meestal weken of zelfs maanden, in contact met het sap. Dit langdurige contact met de schillen infuseert de wijn met tannines, fenolen en pigmenten, wat resulteert in zijn kenmerkende oranje tint.

Aroma's en Smaak

Jane is absoluut dol op deze orange wine met zijn licht amberkleurige tint die zelfs in de loop van de tijd evolueert, geleidelijk veranderend in een levendiger oranje. De betoverende kleur van orange wine is slechts het begin van zijn aantrekkingskracht. Grape Jane's orange wine heeft een uitgesproken structuur, vol karakter en een aanwezige tannine. Ontdek tonen van witte bloemen, zongedroogd fruit (vooral gedroogde abrikozen) en lichte balsamico-tonen. Wanneer je een glas naar je lippen brengt, bereid je dan voor op een complexe reeks aroma's en smaken die eindigen met verrassende bitterheid en een zeer goede en gebalanceerde zuurgraad.

Eten combineren met Orange Wine

Wijn en spijs: het combineren van wijn met passende gerechten. Oranje wijn, met zijn rijke texturen en unieke karakter, past prachtig bij een breed scala aan gerechten. De tannines en zuurgraad complementeren krachtige smaken en versterken gerechten zoals geroosterd gevogelte, wild vlees, stevige vegetarische gerechten en gerijpte kazen. Het samenspel tussen de structuur van de wijn en de smaken van het eten creëert een harmonieuze symfonie op je smaakpapillen.

De Orange Wine Revolutie omarmen

Het afgelopen decennium heeft een renaissance van orange wine gezien. Van trendy wijnbars tot met Michelin-sterren bekroonde restaurants, orange wine heeft zijn plek gevonden in de harten en glazen van wijnliefhebbers over de hele wereld. De aantrekkingskracht ervan ligt in zijn vermogen om de grenzen van traditionele wijnbereiding te verleggen, een voorproefje van het verleden te bieden en tegelijkertijd het moderne gehemelte te betoveren. Enthousiast geworden en dorstig? Bestel hier de Oranje wijn.

Wil je meer lezen over de orange wine revolutie? Jane is dol op dit boek: Amber revolution 'how the world learned to love orange wine' van Simon J. Woolf, het heeft ook een website: https://amber-revolution.com/