Verborgen juwelen: Ontdek de inheemse wijnen van Mallorca
Een beetje kennis over de wijnen van Mallorca kan geen kwaad, dus laten we beginnen met een kleine introductie. Het eiland Mallorca (ook wel Majorca gespeld) is een van de vier Balearen aan de oostkust van Spanje en staat veruit in de top 3 van Jane's favoriete eilanden. Omdat ze in 2021 op het eiland woonde en sindsdien heen en weer pendelt tussen Mallorca en Nederland, kun je haar een beetje een wijnnomade noemen. Ja, ik zie je Mallorca al voor me visualiseren; prachtige stranden, heerlijke zeevruchten, rotsachtige heuvels en liters Sangria (ook op basis van wijn)! Maar misschien ben je niet zo bekend met de wijn van de inheemse druiven van het eiland, dus laat me je er alles over vertellen..
De Mallorcaanse wijnindustrie floreert dankzij het unieke terroir, de kenmerkende smaken en de lokale trots.
Het warme klimaat en de unieke bodemsamenstelling van het eiland geven de druiven die er groeien een uitgesproken smaakprofiel. We werken rechtstreeks samen met lokale wijnmakerijen op het eiland om de beste wijnen te verkrijgen. Er was namelijk een tijd dat alle Mallorcaanse wijn vrijwel hetzelfde smaakte: er werden modieuze Franse druivensoorten gebruikt en iedereen volgde dezelfde bewerkingsprocedure. Inmiddels niet meer. De wijnproducenten van Mallorca zijn trots op hun eigen product.
Je hebt misschien wel eens gehoord van de Spaanse D.O. - Denominación de Origen wijnen, zoals die uit Rioja en Ribera del Duero. Jane is fan maar baant graag haar eigen paden, de andere kant dan daar waar de grote massa heengaat, en zo kwam ze terecht in de kleine wijnkelders van Mallorca. Op Mallorca worden meer dan 30 inheemse en internationale druivensoorten verbouwd, sommige worden nog geëxperimenteerd. De meeste wijnstokken staan verspreid in de omgeving van Manacor, de wijnstokken die je bij Grape Jane vindt komen uit de omgeving van Binissalem en Santa Maria del Camí.
De wijndiversiteit van Mallorca: Een harmonieuze mix van lokale en internationale druivensoorten
Mallorca serveert veel blended wijnen; internationale druivenrassen worden gemengd met lokale druiven. Inheemse witte druivenrassen op Mallorca zijn onder andere Moli, die vaak wordt gemengd met Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Noir. De witte variëteit Prensal is een van Jane's favorieten, die je in veel wijnen uit Grape Jane's selectie terugvindt. Prensal Blanc wordt meestal gebruikt als blenddruif om lichtere wijnen met lagere zuren te creëren. Hoewel Grape Jane deze druivensoort ook in een monocépage aanbiedt (100% Prensal Blanc).
Het is geen geheim dat de meeste producenten kiezen voor een blend met een internationaal bekende druif, zodat de bezoekers ten minste enkele van de druiven herkennen in het mediterrane karakter en zich kunnen identificeren met de smaak. De meeste inheemse druiven die je in je glas kunt vinden zijn Callet, Manto negro, Fogoneu en Gargollasa in de categorie rode druiven of Prensal Blanc, Moscatel, Malvasía en Giró Ros; de witte druiven. Giró Ros wordt meestal gebruikt om wijnen met een hoog alcoholgehalte te maken. Je vindt deze druif in een blend in Grape Jane's Orange wine.
Manto negro produceert meestal lichtgekleurde, zachte rode wijnen met een lichte body en vaak een hoog alcoholgehalte. Grape Jane's rose en Margalida Llompart negre bevatten beide dit druivenras. Manto negro reageert goed op behandeling met eikenhout, maar kan gevoelig zijn voor oxidatie. Daarom zijn de wijnen die van deze druif gemaakt worden vaak bedoeld om jong gedronken te worden.
Kunnen we dan spreken van een bepaalde 'eilandsmaak'? Niet echt, want de smaak heeft met zoveel factoren te maken. Allereerst de gebruikte druivensoorten, maar ook de locatie en hoogte van de wijngaard en de nabijheid van de zee, de vinificatiemethode en rijping en de stijl van de wijnmaker. Nieuwsgierig en dorstig geworden na het lezen van dit artikel? Bestel hier je startersbox en probeer het uit.